-

Snow Production

Snow Production

Wij produceren echte sneeuw zonder chemische toevoegingen in grote hoeveelheden 32m3 per uur .

De sneeuw kan op locatie gemaakt worden of met vrachtwagens gebracht worden.

project1sneeuwtent_start_1

Wij produceren sneeuw zoals de piste bij snowdream.nl

Naast het grote werk, verhuren we ook sneeuwmachines om zelf sneeuw mee te kunnen maken: (zie afbeelding hieronder)

snowmachinee

Sneeuwhal vulling

1 Initiële sneeuwvulling voor indoor skihallen

Om een (nieuwe) skihal te vullen met sneeuw kunt u gebruik maken van een aantal bewezen concepten. Onderstaand zijn deze concepten uitgewerkt met de daaraan verbonden voor en nadelen.

1.1 Sneeuw met behulp van sneeuwkanonnen.

Met sneeuwkanonnen kan een redelijke kwaliteit sneeuw gemaakt worden. De kwaliteit zal ongeveer zijn zoals in openlucht skigebieden waar sneeuw kanonnen voor de besneeuwing van de hellingen zorgen (iets harder/korreliger dan natuursneeuw maar van goede kwaliteit). De temperatuur in de skihal moet ver onder het nulpunt liggen om sneeuw te kunnen maken. Hiervoor is een koelinstallatie nodig met veel koelcapacitiet. Een gedeelte van deze capaciteit is echter alléén nodig voor het vullen van de hal met initiële sneeuw.

Als een vaste installatie wordt gebruikt zal dit een nadelig effect hebben op de complete infrastructuur van de energie de grootte van de koelinstallatie. Dus hoge installatie kosten. Daarnaast zal het erg lang duren voor de hal gevuld is en dat kost geld, want tijd is geld.

1.2 Sneeuw gemaakt uit water en stikstof, perslucht en water.

Natuurgetrouwe sneeuw van perfecte kwaliteit. 100% echte sneeuw. Geschikt voor zowel onderlaag als toplaag, waardoor een uitstekende skipiste in zeer korte tijd gerealiseerd kan worden. Produceren van 400 m3 sneeuw per dag of meer is mogelijk. De sneeuw wordt geproduceerd in speciaal daarvoor ontworpen tenten waardoor de constructie en wanden van de skihal vrijblijven van sneeuw. Na de productie van de gewenste hoeveelheid sneeuw in uw hal zal dit een uiterst verzorgde aanblik geven. De koelinstallatie kan relatief klein zijn daar deze slechts transmissie warmte van de skihal hoeft te compenseren. Bij temperaturen ver boven 0°C kan reeds sneeuw gemaakt worden.

1.3 Scherfijs onderlaag met daarop sneeuw volgens 1.1 of 1.2.

Scherfijs wordt met behulp van externe koelinstallaties gemaakt en kan zodoende zeer snel als eerste laag aangebracht worden. Een belangrijk nadeel is het permanente karakter van het scherfijs. Eén maal aangebrachte hoeveelheid scherfijs zal te allen tijde onder de daarover aangebrachte laag sneeuw blijven liggen. Dit ten koste van de kwaliteit van de skipiste.

2 Dagelijkse aanvulling sneeuw hallen.

Iedere dag zal er sneeuw als gevolg van activiteiten op de piste verdwijnen. De sneeuw sublimeert van vast naar gasvormig en dit proces neemt toe naarmate de relatieve vochtigheid in de hal lager is. Deze sneeuw moet iedere dag worden aangevuld.

2.1 Sneeuw aanvullen met behulp van sneeuwkanonnen in de hal.

De kwaliteit van de sneeuw zal afhangen van o.a. de temperatuur in de hal. Om sneeuw te maken zal de temperatuur in de hal lager dan ca. –10°C moeten zijn. Hierdoor zal sneeuw / rijp op constructies aangroeien en zal de gevoelstemperatuur voor de skiër minder aangenaam zijn dan in een “warmere” skihal. De koel installatie zal niet alleen de koude energie moeten leveren om de transmissie warmte te compenseren maar ook de koude energie om de sneeuw te produceren. Dit betekent een grote koelinstallatie met een hoog geïnstalleerd elektrisch vermogen.

2.2 Sneeuw aanvullen met sneeuw gemaakt uit water en stikstof, perslucht en water.

100% echte sneeuw in diverse kwaliteit te maken onafhankelijk van de temperatuur in de hal. De sneeuw wordt gemaakt op de piste in een tent of bovenaan de helling in een speciaal daarvoor aangelegde ruimte en vervolgens met een piste bullie verspreid.

De temperatuur in de skihal behoeft niet lager te zijn dan ca. -5°C. Hiermee wordt rijpvorming op de constructie tijdens het produceren van sneeuw voorkomen. De koude energie voor het produceren van de sneeuw wordt geleverd door de vloeibare stikstof. De transmissie verliezen zijn aanzienlijk lager, ten opzichte van een hal met een lagere temperatuur, waardoor een kleinere koelmachine nodig is om de heatload te compenseren. Door de hogere temperatuur zal minder ontvochtiging plaatsvinden waardoor de dagelijkse hoeveelheid nieuw te produceren sneeuw lager is dan bij koudere hallen. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid om tijdens evenementen in korte tijd grote hoeveelheden verse sneeuw te maken.